Month: May 31, 2022

I lirë! Pol Elyar…

31st May 2022

“Na duhen vetëm disa fjalë për të shprehur thelbësoren; na duhen të gjitha fjalët për ta bërë atë reale” Pol Elyar konsiderohet poeti më i

“ZOTËRIA QESHARAK”

27th May 2022

Një shpikje që i dha çmimin “Nobel” në vitin 1997, me motivacionin e mëposhtëm: “duke ndjekur traditën e shakave mesjetare, ai u tall me pushtetin

Çfarë është Libri?

26th May 2022

Eseist, profesor shkrimtar, përkthyes, filozof, semiolog: trashëgimia nga Umberto Eco në kulturën italiane, është e pamatshme. Ndërsa librin, ai do ta përmblidhte esencialisht: Librat që

Sartri. Liria. Ekzistencializmi

25th May 2022

“Kur të pasurit shkojnë në luftë, janë të varfrit ata që vdesin” Zhan Pol Sartrë,  “Nobel” për letërsi, në vitin 1964. …E nisa jetën time,

Roman Rolland. Pacifisti. Nobelisti

24th May 2022

Një pacifist absolut, 20-vjet para vizitës në Moskë, Rolland mori çmimin “Nobel” për letërsi: nga Zvicra, gjatë Luftës së Parë Botërore, ai vazhdoi të shkruante

Mbreti i shahut: Vladimir Nabokov!

23rd May 2022

“Problemet e shahut kërkojnë nga ata që i kompozojnë të njëjtin nivel cilësor që karakterizon çdo kompozim tjetër artistik: origjinalitet, shpikje, harmoni, saktësi, kompleksitet dhe…

Shkrimtari i vetmisë… Hese!

19th May 2022

Përgjatë shtegtimit të jetës së tij, Herman Hese ka qenë pareshtur në kërkim të vetvetes, çka e dëshmon jo vetëm krijimtaria letrare, por edhe jeta

Registration

Forgotten Password?