“Pesimisti i madh” me një sens humori

Elokuencë, pesimizëm, plus humor të keq… Këto janë shenjat dalluese të Artur Shopenhauerit, filozofit të shquar gjerman, mizantrop, beqarit të devotshëm dhe një nga mendimtarët më të famshëm të irracionalizmit.

Ai njihet si një nga filozofët më të mëdhenj që ka jetuar ndonjëherë. Fatkeqësisht, gjatë jetës së “pesimistit të madh”, puna e tij nuk pati ndonjë vëmendje të madhe. Sot, Shopenhaueri është një nga pesimistët më të famshëm të të gjitha kohërave.

Filozofia e tij bazohet në idenë se jeta në thelb po vuan dhe gjithçka që bëjmë është e kotë. Ndërsa kjo pikëpamje mund të duket dëshpëruese, pesimizmi i Artur Shopenhauerit mund të shihet gjithashtu si një burim force. Ai fliste rrjedhshëm latinisht, anglisht, frëngjisht, italisht dhe spanjisht. Vepra kryesore filozofike është “Bota si vullnet dhe përfaqësim”, të cilën filozofi e komentoi deri në vdekje, më 21 shtator 1860, në Frankfurt am Main.

Veprat filozofike të Shopenhauerit trajtonin një sërë temash. Megjithatë, në përgjithësi, ato shfaqën pesimizëm dhe një fokus të qëndrueshëm në realitetin e dhimbjes dhe vuajtjes njerëzore. Pesimizmi ka një histori të gjatë. Disa nga idetë e tij kanë rrëshqitur në filozofi që nga lashtësia, kur shkencëtarët mendonin për rolin e dijes dhe kuptimin e jetës sonë. Po kështu, shumë mendimtarë dhe poetë e panë epokën e tyre bashkëkohore si më të keqen, një epokë rënieje dhe degjenerimi. Ishte filozofi i fundit gjerman, që u përpoq të krijonte një sistem gjithëpërfshirës të aftë për të zgjidhur problemet themelore të qenies, duke zbuluar misterin e saj.

Mendimtari, i cili nuk u pëlqye vetëm nga bashkëkohësit, por edhe nga pasardhësit, të cilët e akuzuan për shumë mëkate, i la njerëzimit një sistem të bukur analitik në formën e një traktati voluminoz. Tiparet dalluese të veprës së Shopenhauerit janë shkathtësia e ideve të tij. Ai e filloi filozofinë me pikëpamje specifike mbi problemet e përgjithshme të qenies dhe e përfundoi me etikën dhe estetikën, duke i kushtuar vëmendje të madhe problemeve të personalitetit, moralit dhe mekanizmave të shoqërisë civile.

Shopenhaueri besonte se të gjitha problemet dhe fatkeqësitë e një personi burojnë nga vullneti, nga dëshirat. Njerëzit vuajnë ose nga fakti që dëshirat e tyre nuk plotësohen, ose nga mërzia kur dëshirat plotësohen. Si rrjedhojë pesimizmi: njeriu duhet ta dijë se në jetë e pret vetëm vuajtja. Përndryshe, nëse njerëzit kushtëzohen të besojnë se kanë lindur për të qenë të lumtur, ata do të ndihen të mashtruar.

Në botën moderne, teoria e pesimizmit është po aq e rëndësishme sa gjithmonë. Sipas Shopenhauerit, është e kotë të kërkosh kënaqësi dhe lumturi që nuk realizohen. Në epokën tonë të konsumit, një person jo vetëm që nuk mund t’i plotësojë të gjitha dëshirat, por as t’i refuzojë ato; prandaj njerëzit detyrohen të vuajnë. “Bota është ideja ime” – kjo është e vërteta që vlen për çdo qenie të gjallë dhe të njohur. Ndërsa pohon me Kantin, se bota është “ideja ime”, ai nuk e mohon realitetin botëror.

Gjithsesi, Shopenhaueri bën dallimin midis botës në vetvete, të pavarur nga ndjenjat dhe arsyeja, dhe botën siç e sheh dhe e njeh atë, kjo është bota fenomenale.